Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Kako rade solarne ćelije ?

solarne čelijeSolarne ćelije izrađene su od različitih poluvodičkih materijala.Poluvodići su materijali,koji postaju električno provodljivi kad su osvjetljeni ili zagrijani ali rade kao izolatori na niskim temperaturama. Primarna sirovina za proizvodnju je pijesak kojeg ima u izobilju.

 

 

Preko 95% svih solarnih ćelija proizvedenih na svijetu napravljene su od SI ( silicija). Kao drugi najčešći element na zemljinoj površini silicij ima prednost da je dostupan u dovoljnim količinama i ne utječe na promjene okoliša.
Za proizvodnju solarne ćelije poluvodići se onečišćuju tzv (Doping) namjerno uvođenje kemijskih elementa kao nosioca pozitivnog ili negativnog naboja.Kombinirajući dva poluvodička sloja sa različitim onečišćenjem rezultira barijerom,granicom između dva sloja. Na ovoj granici stvara se unutarnje električno polje koje uzrokuje oslobađanje nosioca kad je čelija osvjetljena.Kroz metalne kontakte može se dobiti električni izboj, ako je vanjski strujni krug zatvoren dolazi do protoka istosmjerne struje.
Silicijske ćelije su prosječno veličine 10x10cm,Transparentni antirefleksni film štiti ćeliju i smanjuje gubitke zbog refleksije na površini ćelije.
Izlazni napon solarni ćelije temperaturno je ovisan,viša temperatura  niži napon manje iskorištenje. Nivo iskorištenja definira količinu svjetlosi pretvorene u korisnu električnu energiju.
 

Izvor: struja iz prirode

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 17 Lipanj 2013 10:35
na vrh članka

ZELENA GRADNJA