Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

ZAVRŠENI SAJMOVI EKOTEHNO ENERGETIKA I INTERPROTEX I ENERGETSKA KONFERENCIJA

ZAVRŠENI SAJMOVI EKOTEHNO ENERGETIKA I INTERPROTEX I ENERGETSKA KONFERENCIJA

Na Zagrebačkom velesajmu  završeno je četverodnevno sajmovanje (01.-04.10.) na 7. međunarodnom sajmu ekotehnologija, zaštite okoliša i komunalne opreme - Ekotehno, 2. međunarodni sajam energetike, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije - Energetika i 11. međunarodni sajam zaštite osoba i imovine – Interprotex i Energetska konferencija.

sangradpero

 


Na površini od 7.400 četvornih metara izlagalo je 156 izlagača iz 26 zemalja.

Sajam Ekotehno održava se svake druge godine. Ovogodišnja priredba ukazuje na proširenje proizvođačkih kapaciteta u toj domeni, ali i zanimanje za te proizvode.
Ulaskom u Europsku uniju preuzete su brojne obveze. Gospodarenje otpadom, zaštita voda i okoliša svakodnevna je tema.
Brojni su problemi koje treba rješavati stoga ne treba čuditi da se na stručnom skupu, pod radnim imenom "Otpad je korisna sirovina, a ne smeće“, okupilo više od 200 stručnjak iz domene zbrinjavanja otpada ali i zainteresiranih predstavnika gradova, komunalnih poduzeća i da se tražila stolica više.

DSC02820

Vrlo brzo moramo rješavati "divlje" deponije, organizirati županijska odlagališta ne samo zbog kazni koje nam prijete iz EU nego i zbog nas samih, čulo se na skupu. A tehnologije postoje i to se zorno vidjelo na izložbenim mjestima proizvođača.

DSC02844

Sajam Energetike objedinio je ove godine sve izvore energije od onih obnovljivih, koji su prevladavali prošle godine, do onih konvencionalnih.

DSC02831

U današnje vrijeme kada postojeći energenti poskupljuju velikom brzinom i sve je skuplje koristiti ih, počelo se razmišljati o novim energentima, kao i o jeftinijem načinu korištenja postojećih. Ono što se nekada smatralo otpadnim materijalom danas se, obradom, odlično može iskoristiti kao jako dobar i jeftin energent. Moramo priznati da je to odlično i da su ljudi vrlo zainteresirani za novitete pogotovo ako u tome vide dugoročnu uštedu ali i kvalitetu. Ovim sajmom se uspjelo osvjestiti poduzetnike i pokazati im da treba ulagati u energetsku  učinkovitost jer ona znači našu budućnost. Bez obzira što Hrvatska trenutno nema dovoljno energije za svoje potrebe i što se velik dio uvozi, to se može promjeniti. Na ovom sajmu predstavljene su razne tehnologije, održane su edukacije o energetskoj učinkovitosti, razgovaralo se sa poduzetnicima o novim tehnologijama, razmjenjena su razna iskustva i razgovorima se upoznavalo posjetitelje sa prednostima novih tehnologija. Mogli ste saznati baš sve što vas je zanimalo. Od raznih peći koje se lože na pelete, do solarnih panela koji prate putanju sunca.  I mi smo, između ostalog, bili oduševljeni pećima na pelete jer su izvrstan proizvođač toplinske energije, a vrlo povoljan način grijanja.

DSC02880

DSC02870

U sklopu sajma održana je Energetska konferencija koja je okupila, uz stručnjake iz te domene, brojne proizvođače energije i topline, projektante, arhitekte, investitore, predstavnike državne i lokalne uprave.
Zaključeno je kako Hrvatska ima  velike potencijale i mora iskoristiti svoj geostrateški položaj kada je riječ o regionalnom povezivanju i tržišnoj suradnji u proizvodnji električne energije i korištenja obnovljivih izvora energije. Očekuje se donošenje zakona o obnovljivim izvorima energije, a pred završetkom je i nacionalni akcijski plan  za obnovljive izvore energije pa se s tim očekuju i značajne investicije u energetski sektor.
U panelnom dijelu Energetske konferencije sudjelovalo je oko 60 znanstvenika, gospodarstvenika  i energetičara obrađujući 19 tema i tridesetak podtema iz domene energetike.

Bienalni Interprotex okupio je uz proizvođače i predstavnike zaštitarskih tvrtki sigurnosne menadžere, policiju, vatrogasce. Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba demonstrirala je oslobađanje iz vozila pri teškim sudarima gdje je potrebno više istodobnih radnji poput stabilizacije vozila, osiguranja mjesta, intervencije pristupa unesrećenom i uporabe najsuvremenije hidraulične opreme za spašavanje. Održani su brojni stručni skupovi od Forum zaštitara do Konferencije o sigurnosti banaka.

Unatoč teškoj gospodarskoj situaciji sajmovi su ispunili očekivanja i opravdali održavanje.

Portal graditeljstvo.hr iznimno je ponosan što je mogao biti pokroviteljem ovog sajma i nadamo se da ćemo i do godine imati ovako dobru suradnju.

 DSC02812

Za više informacija: www.zv.hr 

 
na vrh članka