Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Novosti

Ukidanje obveze energetskog certificiranja pružateljima usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor

energetski-cer-apartmani1

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju ("Narodne novine", br. 48/14, 150/14 i 133/15) kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog  Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata.

Odluka je donijeta jer je razvidno da trenutno Pravilnikom propisana obveza ne proizlazi iz Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada (preinaka) (SL L 153, 18.6.2010.) a niti je ista propisana Zakonom o gradnji ("Narodne novine", br. 153/13).

Naime, svrha i cilj obveze propisane navedenom Direktivom je upoznavanje potencijalnog kupca, odnosno budućeg vlasnika, najmoprimca, zakupnika, i primatelja leasinga s potrošnjom energije tj troškovima za energiju koje će snositi uporabom određene kupljene, odnosno uzete u najam, zakup ili leasing zgrade ili njezina posebnog dijela. U slučaju pružanja ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor troškovi za energiju uračunati su u cijenu noćenja "paušalno" tj. bez obzira na potrošnju energije. Nadalje, zajednički stav dvaju ministarstava je da se pružanje ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor ne može smatrati iznajmljivanjem, davanjem u zakup niti davanjem u leasing, već se radi o pružanju usluge smještaja.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u suradnji s Ministarstvom turizma i dalje će poticati i taj dio turističkog sektora na izradu energetskih certifikata jer je briga o zaštiti okoliša, koja se između ostaloga iskazuje odgovornom potrošnjom energije, jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, a ta su nam pitanja od zajedničkog interesa.

Iznajmljivači koji su izradili energetski certifikat s tim su dokumentom dobili mogućnost prijave za sredstva iz fondova Europske unije namijenjena poboljšanju energetskih svojstava zgrada a kroz programe poticaja energetske učinkovitosti omogućeno je i sufinanciranje sredstva uloženih u izradu energetskog certifikata. Važno je napomenuti da energetski certifikat vrijedi 10 godina što ostavlja dovoljno prostora za planiranje prijave za bespovratna poticajna sredstva.

Posebno naglašavamo da je cilj i jednog i drugog ministarstva da energetski certifikati koji će se izdavati turističkom sektoru, i svim drugim naručiteljima, budu kvalitetni i na najvišoj profesionalnoj razini. Stoga je jedan od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja aktivna suradnja s ovlaštenim osoba za energetske preglede i energetsko certificiranje i nadzor kvalitete rada kako bi se hrvatske ovlaštene osobe nametnule i uspješno svoje usluge nudile na tržištu Europske unije kao i u zemljama u našem neposrednom okruženju

 

 

Izvor: MGIPU

 

 

Više...

5. ZAGREBAČKI ENERGETSKI TJEDAN 12.-17.5.2014.

ZAGREBAČKI ENERGETSKI TJEDAN

PONEDJELJAK, 12. svibnja 2014.

09,00 – 11,00  Predavanje „Osnovni KNX modul“

U sklopu projekta “Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva Energetska učinkovitost – KNX model“, kojeg provodi Elektrostrojarska obrtnička škola s partnerima Graditeljskom tehničkom školom Zagreb, Strukovnom školom Sisak i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba,educirani nastavnici i stručni učitelji iz zagrebačkih strukovnih škola održati će predavanja o osnovnom KNX modulu i o energetskoj učinkovitosti za učenike strukovnih škola Grada Zagreba. Ciljana skupina učenika kojima su predavanja namijenjena su učenici 3. razreda strukovnih škola i 2. razreda obrtničkih škola.

Lokacija:  Elektrostrojarska obrtnička škola, Kabinet  obnovljivih  izvora  energije, Selska cesta 83, Zagreb 

Više...

Krajobrazno uređivanje

Krajobrazno uređivanje
 
Krajobrazna i hortikulturna djelatnost je spoj kulture, standarda, etike, estetike i ekologije.
Kreativni elementi oblikovanja vanjskog prostora izravno utječu na stanje i raspoloženje korisnika i prolaznika.
Prvi proljetni cvjetovi forzicije, kukurijeka, jaglaca, šafrana, magnolije, japanske trešnje, maćuhica, drijenka… nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim.
Omiljena biljna vrsta ispred kuće nam ujutro pri odlasku na posao kaže: „dobro jutro“ ili „dobar dan“ na povratku s posla.
Cvjetne gredice, bordure, topiariji, raskošna stabla, aromatično bilje, vodeni motivi… mogu nas u trenu ispuniti pozitivnom energijom.
Treba samo gledati i disati.
Više...

Toplinska izolacija od celuloznih pahuljica - TRENDISOL

Toplinska izolacija od celuloznih pahuljica - TRENDISOL 1
 
Visokokvalitetna toplinska i zvučna izolacija od celuloznih vlakana. Izrađuje se od sitno mljevenog novinskog papira, kojem se dodaje borova sol. Borova sol je i prirodni konzervans zbog čega je TRENDISOL izolacija otporna na plijesan i insekte. Ujedno, ukoliko u izolaciju uđe miš ili puh, ona mu isušuje tjelesnu vlagu te ga dehidrira. Izolacija je u razasutom stanju te se ugrađuje uz pomoć cijevi i stroja. Ugrađena izolacija dobiva se u obliku ploče koja tijesno prianja svakoj konstrukciji. S obzirom da je glavna sirovina TRENDISOL izolacije drvo, ima odličan učinak i ljeti što znači da u potkrovnim stanovima više ne trebate velike potrošače – klima urađaje. U kombinaciji s EKO NATUR paropropusnom folijom, Trendisol uravnotežuje i mikro klimu prostora.
Više...

UNIVERSAL parni kotao na otpadnu toplinu HRSB

UNIVERSAL parni kotao 1
 
Kotao na otpadnu toplinu koristi nastalu otpadnu toplinsku energiju za proizvodnju procesne vodene pare.
U kombinaciji s kogeneracijskim energetskim blokom, HRSB kotao na otpadnu toplinu pruža znatan doprinos učinkovitom iskorištenju primarnih izvora energije. Zagrijana struja dimnih plinova iz procesa izgaranja vodi se u kotao na otpadnu toplinu i koristi za proizvodnju vodene pare. Svojom modularnom izvedbom i kompaktnim mjerama prikladan je kako za novu opremu, tako i za projekte modernizacije.
Više...

Podrška poslovanju >>Poduzetnički impuls 2014.

 

Podrška poslovanju  Poduzetničkog impulsa 2014

Podrška poslovanju, najavljeni Program poticanja poduzetništva i obrta - Poduzetnički impuls 2014., u veljači će ugledati svjetlo dana. 

 

Ukupni iznos bespovratnih sredstava bit će veći nego što je bio ukupno za 2012. i 2013. godinu što znači da će poduzetnicima biti na raspolaganju preko milijardu i sto milijuna kuna raznih potpora za njihove projekte i ulaganja. 

 

Prijaviti se mogu gotovo svi subjekti malog gospodarstva koji pozitivno posluju i imaju više od jednog zaposlenog, osim onih koji obavljaju primarnu proizvodnju poljoprivrednih proizvoda i ribarstvo, jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave, tehnološki parkovi, inkubatori i poduzetnički centri, obrazovne institucije i asocijacije poduzetnika, obrtnika i zadrugara. Imajući na umu izdašnost ovogodišnjeg Poduzetničkog impulsa, za očekivati je da potpore za mikro poduzetnike i obrte do devet zaposlenih iznose do 250.000 kuna, a za one sa više zaposlenih i do 1,500.000 kuna. 

Više...

Bolja kvaliteta javne nabave: nova pravila EU

Novi EU propisi o javnoj nabavi i koncesijskim ugovorima koje je Europski parlament odobrio u sredinom siječnja osigurat će bolju kvalitetu i vrijednost za porezni novac kada tijela javne vlasti kupuju radove, robe ili usluge. Nova pravila će također olakšati malim i srednjim tvrtkama da nude svoje usluge i uključit će strože odredbe za podizvođače radova.

Kvaliteta javne nabave

Više...