Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Događanja

Godišnja izložba ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2021. godini

Rok za prijavu radova: 28. veljače 2022.

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) poziva vas na dostavu dokumentacije o projektima ostvarenim u razdoblju od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. za Godišnju izložbu ostvarenja hrvatskih arhitektica i arhitekata u 2021. godini i nominacije za godišnje nagrade Udruženja hrvatskih arhitekata.

Radove će ocjenjivati stručni žiri u sastavu: Krešimir Damjanović, Vjekoslav Gašparović, Krunoslav Ivanišin, Paula Kukuljica, Dinko Peračić, Vanja Rister (predsjednik), Rosa Rogina (Stručni savjet) i Mojca Smode Cvitanović (Savjet nakladništva).

Otvorenje Godišnje izložbe i dodjela Nagrada UHA-e planirani su u svibnju 2022. godine u Zagrebu. 

Propozicije

Osobe koje žele sudjelovati trebaju biti članovi UHA-e (gradskih, županijskih ili regionalnih društava arhitekata) s reguliranom članarinom za 2021. godinu u matičnom društvu. Iznimno, ako autor ili jedan od koautora prijavljenog rada nije arhitekt, za njih nije obavezno članstvo u UHA-i.

Autori prijavom potvrđuju istinitost podataka. UHA ne odgovara za bilo kakve sporove koji bi mogli proizaći zbog netočno ili neistinito navedenih podataka pri prijavi radova.

Nagrade

Sukladno “Pravilniku o dodjeljivanju nagrada Udruženja hrvatskih arhitekata”, ostvarenja predstavljena na godišnjoj izložbi konkuriraju za godišnje nagrade:

  • Viktor Kovačić – za najuspješnije ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva
  • Drago Galić – za najuspješnije ostvarenje u području stambene arhitekture
  • Bernardo Bernardi – za najuspješnije ostvarenje u području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja
  • Neven Šegvić – za publicistički, kritički, znanstveno-istraživački i teorijski rad.

Način prezentacije – ONLINE prijava

Više na www.uha.hr

Svi uredno predani radovi bit će trajno dostupni i pretraživi na web stranicama UHA-e kao dio digitalnog arhiva i baze podataka koje Udruženje razvija u suradnji sa svim lokalnim društvima.

Rok prijave
28. 1. 2022. – 28. 2. 2022.

Participacija za sudjelovanje iznosi 500,00 kn po svakom prijavljenom radu (PDV uključen), a uplata se vrši na sljedeći račun:

Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA)
Trg bana Josipa Jelačića 3/I, 10000 Zagreb
IBAN: HR6223600001101550751
OIB: 01152649489

Telefon: 01 4816 151
E-mail: 
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
" rel="noreferrer noopener" target="_blank" style="color: #656565;">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U slučaju nepotpune i zakašnjele prijave dokumentacija i participacija se ne vraćaju.
Predajom prijave autori pristaju na propozicije ovog Poziva.

Predložak i upute za izradu plakata možete preuzeti ovdje.

PRIJAVA

  • VAŽNO:
  • Ako ste se već registrirali zbog prijave za Godišnju izložbu ostvarenja u 2019. ili 2020. godini, molimo da koristite tada kreirana korisnička imena i lozinke! Ako ste zaboravili lozinku, molimo da koristite opciju ‘Zaboravljena lozinka’.
  • Sve prijave moguće je uređivati do isteka roka (28. 2. 2022. u 23:59), kada se automatski zaključavaju, ne postoji tipka “predaj”!

 

 

Izvor: UHA

 

 

Više...

Ukidanje obveze energetskog certificiranja pružateljima usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor

energetski-cer-apartmani1

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević danas je donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju ("Narodne novine", br. 48/14, 150/14 i 133/15) kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog  Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata.

Odluka je donijeta jer je razvidno da trenutno Pravilnikom propisana obveza ne proizlazi iz Direktive 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. o energetskoj učinkovitosti zgrada (preinaka) (SL L 153, 18.6.2010.) a niti je ista propisana Zakonom o gradnji ("Narodne novine", br. 153/13).

Naime, svrha i cilj obveze propisane navedenom Direktivom je upoznavanje potencijalnog kupca, odnosno budućeg vlasnika, najmoprimca, zakupnika, i primatelja leasinga s potrošnjom energije tj troškovima za energiju koje će snositi uporabom određene kupljene, odnosno uzete u najam, zakup ili leasing zgrade ili njezina posebnog dijela. U slučaju pružanja ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor troškovi za energiju uračunati su u cijenu noćenja "paušalno" tj. bez obzira na potrošnju energije. Nadalje, zajednički stav dvaju ministarstava je da se pružanje ugostiteljskih usluga smještaja gostima u stanovima, apartmanima i kućama za odmor ne može smatrati iznajmljivanjem, davanjem u zakup niti davanjem u leasing, već se radi o pružanju usluge smještaja.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u suradnji s Ministarstvom turizma i dalje će poticati i taj dio turističkog sektora na izradu energetskih certifikata jer je briga o zaštiti okoliša, koja se između ostaloga iskazuje odgovornom potrošnjom energije, jedan od koraka prema unapređenju standarda u hrvatskom turizmu i hrvatskom graditeljstvu uopće, a ta su nam pitanja od zajedničkog interesa.

Iznajmljivači koji su izradili energetski certifikat s tim su dokumentom dobili mogućnost prijave za sredstva iz fondova Europske unije namijenjena poboljšanju energetskih svojstava zgrada a kroz programe poticaja energetske učinkovitosti omogućeno je i sufinanciranje sredstva uloženih u izradu energetskog certifikata. Važno je napomenuti da energetski certifikat vrijedi 10 godina što ostavlja dovoljno prostora za planiranje prijave za bespovratna poticajna sredstva.

Posebno naglašavamo da je cilj i jednog i drugog ministarstva da energetski certifikati koji će se izdavati turističkom sektoru, i svim drugim naručiteljima, budu kvalitetni i na najvišoj profesionalnoj razini. Stoga je jedan od prioriteta Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja aktivna suradnja s ovlaštenim osoba za energetske preglede i energetsko certificiranje i nadzor kvalitete rada kako bi se hrvatske ovlaštene osobe nametnule i uspješno svoje usluge nudile na tržištu Europske unije kao i u zemljama u našem neposrednom okruženju

 

 

Izvor: MGIPU

 

 

Više...

5. ZAGREBAČKI ENERGETSKI TJEDAN 12.-17.5.2014.

ZAGREBAČKI ENERGETSKI TJEDAN

PONEDJELJAK, 12. svibnja 2014.

09,00 – 11,00  Predavanje „Osnovni KNX modul“

U sklopu projekta “Modernizacija školskih kurikuluma u strukovnim školama u skladu s promjenjivim potrebama tržišta rada/gospodarstva Energetska učinkovitost – KNX model“, kojeg provodi Elektrostrojarska obrtnička škola s partnerima Graditeljskom tehničkom školom Zagreb, Strukovnom školom Sisak i Gradskim uredom za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba,educirani nastavnici i stručni učitelji iz zagrebačkih strukovnih škola održati će predavanja o osnovnom KNX modulu i o energetskoj učinkovitosti za učenike strukovnih škola Grada Zagreba. Ciljana skupina učenika kojima su predavanja namijenjena su učenici 3. razreda strukovnih škola i 2. razreda obrtničkih škola.

Lokacija:  Elektrostrojarska obrtnička škola, Kabinet  obnovljivih  izvora  energije, Selska cesta 83, Zagreb 

Više...

BIAM 22. međunarodni sajam alatnih strojeva i alata

 

biam novo 2014 hr
 
Svojom dugogodišnjom tradicijom i uspješnom organizacijom sajmovi Biam - Zavarivanje su se potvrdili kao najznačajniji poslovni događaj ove industrijske grane u Hrvatskoj.

Ovi sajmovi na jednom mjestu pružaju uvid u najnovija tehnološka rješenja na području alatnih strojeva, zavarivanja i antikorozivne zaštite te su zbog toga postali nezaobilazno mjesto i vrijeme intenzivnih poslovnih susreta, proizvođača, stručnjaka i poslovnih ljudi na ovom području.
Više...

19. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede pod naslovom „VIROEXPO“.

U Virovitici će se u vremenu 24. – 26. siječnja 2014. godine održati Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede pod naslovom „VIROEXPO“.  

Viroexpo sajam

Ova manifestacija je danas jedna od najuspješnijih ovakovog tipa u Hrvatskoj, što potvrđuje činjenica da su se u 2013. godini predstavili izlagači iz 21 zemlje: Albanije, Austrije, BiH, Crne Gore, Češke, Hrvatske, Indije, Italije, Kine, Mađarske, Makedonije, Njemačke, Poljske, Rusije, Slovačke, Srbije, Slovenije, Ukrajine, Turske, Francuske i Švedske sa 711 izlagača i 26.500 posjetitelja. Zemlja partner „ViroExpo 2014.“ je Nizozemska.

Više...

30. međunarodni sajam graditeljstva HAUSLBAUER

Sajam Hauslbauer

Sajam Hauslbauer u Grazu je međunarodni i regionalni sajam, poznat i izvan austrijskih granica. Na ovom se sajmu okuplja u prosjeku oko 450 izlagača iz 10 zemalja, a ima otprilike 40 000 posjetitelja iz više država svake godine. Više o samome sajmu možete saznati na www.mcg.at Ove godine se na sajmu, u vremenu od 15. do 18. 1. održava i konferencija o biomasi, na kojoj će sudjelovati 1 100 sudionika iz 30 zemalja te poslovni susreti u sklopu „Energy Days 2014“ u Grazu, na temu „Biomase“ i „Energetski učinkovite gradnje“, koji će se održati 15. i 16.siječnja 2014. koju organizira Hrvatska gospodarska komora – Europska poduzetnička mreža Hrvatske.

Više...

7. Hrvatski forum o održivoj gradnji - „Zašto projekti spavaju?“

„Zašto projekti spavaju?“ - naslov je, ali ujedno i pitanje kojim će se baviti sudionici 7. Holcimovog Foruma o održivoj gradnji koji će se, u organizaciji tvrtke Holcim (Hrvatska) d.o.o. i Građevinskog fakulteta u Zagrebu, održati 30. studenog 2013.

Holcim graditeljstvo.hr

Kao što je opće poznato, gospodarska kriza posebno se snažno odrazila na građevinski sektor te na njemu ostavlja trajne posljedice. Izgrađeni, a neprodani stanovi broje se u tisućama, a novi veliki projekti jedva na prste. Velike i važne građevinske tvrtke odlaze putem stečaja, dok proizvođači građevinskog materijala iz godine u godinu bilježe gubitke. U navedenoj situaciji sve je posve jasno, gotovo logično. No, što reći za okolnosti u kojima projekti koji su odobreni i za koje postoji zatvorena financijska konstrukcija, investitori i izvođači – stoje? I zbog čega je tome tako?

Više...

2. Međunarodni sajam energetike, energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora

header-energetika-2013 hr

 

 

O SAJMU

Razvoj energetske politike u Hrvatskoj obilježen je procesom pristupanja EU, pa su i ciljevi energetske strategije usklađeni s ciljevima definiranima na razini EU - sigurnost opskrbe energijom, konkurentnost energetskog sustava i održivost ekonomskog razvitka.

Hrvatsku očekuju velike investicije u energetski sektor, što u današnjim vremenima gospodarske krize predstavlja  veliki izazov ali i priliku.

Hrvatska nema dovoljno energije za svoje potrebe i velik dio energije uvozi i zato je energetska strategija okrenuta prema povećanju kapaciteta za proizvodnju energije i energetskoj učinkovitosti.

Više...