Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Bitfall - vodena informacijska skulptura

bitfallBitfall je vodena informacijska skulptura sastavljena od 128 sinhroniziranih magnetskih ventila, koji kapanjem vode simuliraju grafičku mrežu.

Autor skulpture je njemački umjetnik Julius Popp (1973.), koji se u većini svojih radova bavi istraživanjem graničnog područja između znanosti i umjetnosti, najčešće kroz konstrukciju jednostavnih robota ili autonomnih strojeva. Skulpturu Bitfall izradio je 2005. godine, kratko po završetku studija na Hochschule für Grafik und Buchkunst u Leipzigu. U ovom radu Popp povezuje magnetske ventile i pumpe za vodu s računalnom aplikacijom koja odabire ključne riječi s internetskih stranica, stvarajući prozirnu “informacijsku zavjesu” nalik fotografijama reproduciranim u ASCII zapisu.

 

 

Prema riječima autora: “Kod Bitfalla nije presudno to što vidimo, već kako tu informaciju vrednujemo. Efemernost informacijske zavjese je metafora dinamične naravi kontinuiranog protoka informacija kojemu smo neprekidno izloženi i slike stvarnosti koja se stalno mijenja. U ovom slučaju, informacija je kratkotrajno vidljiva, a zatim se doslovce raspada. Ono što ostaje su asocijacije koje ta informacija izaziva u mašti promatrača. Rad se ironično odnosi prema informacijskom društvu, koje uz pomoć tehnoloških dostignuća uporno pokušava stvoriti objektivan prikaz stvarnosti.”bitfall 1

Bitfall je na neki način postao žrtva upravo “dinamične naravi kontinuiranog protoka informacija” koju Popp problematizira u svom radu. Nepune dvije godine nakon izlaganja Bitfalla u uglednim umjetničkim institucijama kao što je londonska Saatchi galerija i na javnim mjestima poput bečkog trga Karlsplatz, američka korporacija Jeep izradila je vlastitu turbo-verziju skulpture koja koristi čak 3000 magnetskih ventila za vodu.

3597148 origNova verzija Bitfalla nazvana je nenadahnuto Jeep Waterfall i predstavljena 2007. godine na sajmovima automobila od Pekinga do Detroita, a kao autor navodi se Stephen Pevnick. Jeepov sustav predstavlja zasad najveću komercijalnu verziju Poppove skulpture — manje verzije Bitfalla, namijenjene ispisivanju reklamnih poruka, odnedavno su pod nazivom AquaScript dostupne u SAD po vrlo pristupačnoj cijeni.

Izvor: dizajn.hr

Više u ovoj kategoriji: ART CERAM lavaboi »
na vrh članka