Дървен материал от www.emsien3.com

The best bookmaker bet365

The best bookmaker bet365

Menu

Bolja kvaliteta javne nabave: nova pravila EU

Novi EU propisi o javnoj nabavi i koncesijskim ugovorima koje je Europski parlament odobrio u sredinom siječnja osigurat će bolju kvalitetu i vrijednost za porezni novac kada tijela javne vlasti kupuju radove, robe ili usluge. Nova pravila će također olakšati malim i srednjim tvrtkama da nude svoje usluge i uključit će strože odredbe za podizvođače radova.

Kvaliteta javne nabave

Novi zakon koji je postignut s Vijećem u srpnju 2013. i koji po prvi put postavlja zajedničke standarde EU-a o ugovorima za koncesiju, potiče pošteno tržišno natjecanje i uvodi nove kriterije koji posvećuju više pažnje pitanjima zaštite okoliša, socijalnim aspektima i inovacijama.

Javna nabava obuhvaća oko 18% BDP-a EU-a, što je moćno sredstvo u postizanju određenih društvenih ciljeva. "Nova pravila šalju snažan signal građanima, koji zahtijevaju učinkovito korištenje javnog novca ", rekao je izvjestitelj parlamenta za nabavu, Marc Tarabella (S&D, Belgija) .

 Najbolja vrijednost za novac

Zahvaljujući novom kriteriju "ekonomski najpovoljnije ponude" u postupku dodjele, tijela javne vlasti moći će se staviti naglasak na kvalitetu, zaštitu okoliša, socijalne aspekte ili inovacije, uzimajući i dalje u obzir cijenu i ciklus troškova proizvoda što se nabavlja. "Novi kriteriji stati će na kraj diktaturi najnižih cijena i staviti kvalitetu u središnji plan ", objasnio je izvjestitelj Tarabella.

Inovativna rješenja

Zastupnici su također uspješno u nova pravila uvrstili novi postupak koji ohrabruje ponuđače da ponude inovativnija rješenja i tako omogućili vlastima da se pozovu na dostavu ponuda usmjerenih na rješavanje određenih problema, istovremeno ostavljajući mjesta za manevarski prostor i ponuđaču i izvođaču radova u razvijanju zajedničkih novih rješenja.

Manje birokracije za ponuđače i lakši pristup za manje tvrtke

Novi zakoni će također smanjiti birokraciju za ponuđače, jer će se uvesti „jedinstveni europski dokument za nabavu“ , te će se olakšati pristup natječajima za manje tvrtke, koji će uključiti oštrija pravila o "neprimjereno niskim" ponudama i podizvođačima radova, kako bi se osigurala usklađenost s propisima o radu i kolektivnim ugovorima.

Oštrije pravila za podizvođače radova

U borbi protiv socijalnog dampinga i osiguravanju radničkih prava, novi zakon će uključivati pravila o podizvođačima radova i oštrije odredbe o "neprimjereno niskim" ponudama ". Izvođači koji se ne pridržavaju zakona o radu moći će se isključiti iz ponude .

 Bez pritiska na privatizaciju javnih usluga

 Dogovor o novim pravilima EU za koncesije naglašava da države članice i dalje mogu slobodno odlučiti kako žele provoditi javne radove ili usluge – u kući ili da se rad dodijeli privatnom poduzeću. Nova direktiva "ne traži privatizaciju javnih poduzeća koja pružaju usluge javnosti" dodaje se u tekstu Osim toga, zastupnici Europskog parlamenta potvrdili su posebnu prirodu vode kao javnog dobra te su zato prihvatili isključenje tog sektora iz djelokruga novih pravila.

Sljedeći koraci

 Direktive će stupiti na snagu 20 dana nakon objave u Službenom listu Europske unije. Nakon tog datuma, države članice imat će 24 mjeseci za provedbu odredbi o novim pravilima u nacionalno zakonodavstvo.

Izvor:Vijesti EU parlamanta

 

na vrh članka